Ingrediënten
- 1 of 2 eieren
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 3 eetlepels azijn
- 250 ml olie zonnebloem, slaolie of arachideolie
Bereiding
Deze bereiding lukt het best, als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Scheid de eidooiers van het eiwit.
Je kan één of twee dooiers gebruiken. Met twee dooiers wordt de mayonaise minder scherp en wat romiger van structuur.
Doe de eidooiers in een hoge kom.
Voeg de mosterd en de azijn toe.
Voeg voorzichtig de olie toe.
Zet de staafmixer op de bodem van de kom.
Zet de staafmixer aan en trek hem langzaam omhoog.
Stop met mixen, wanneer de gewenste dikte is bereikt.
Breng naar wens op smaak met peper en zout.
Mislukte mayonaise redden
Het komt wel eens voor dat de mayonaise mislukt en gaat schiften.
De mayonaise kan dan nog op de onderstaande manier gered worden.
Het nadeel van deze methode is, dat het wel de nodige uren duurt voordat de mayonaise gescheiden is.
- Doe de mislukte mayonaise in een schone pot.
- Bewaar in de koelkast tot azijn en olie gescheiden zijn. De azijn vormt een laagje onderin. De olie drijft boven.
- Mix de mayonaise opnieuw met de staafmixer.